Skip to main content

Burg. M. van Veenlaan 86 7543 AB Enschede |       053-4773131

Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale vochtophoping in een deel van het lichaam als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van weefselvocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem.   Enkele veel voorkomende vormen zijn: lymfoedeem (o.a. nadat lymfklieren zijn weggenomen door een operatie of als complicatie van bestraling), veneus oedeem (als gevolg van trombose of operatie aan bloedvaten), traumatisch oedeem (na een ongeval of blessure), primair lymfoedeem (door een aangeboren defect).

Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of een defect lymfesysteem.

Het lymfstelsel is vergelijkbaar met de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedsomloop is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen of lymfeklieren. De klieren hebben een zuiverende werking en maken witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in de afweer van het lichaam. Met name in de oksels, liezen en in de hals zitten veel lymfeknopen.

Symptomen lymfoedeem.  Lymfoedeem uit zich in een toename van omvang , een zwaar, strak, vermoeiend en soms tintelend gevoel. Lymfoedeem hoeft niet altijd pijnlijk te zijn maar kan u wel hinderen in uw dagelijkse bezigheden.

De oedeemtherapie is gericht op het verminderen en/of het niet doen toenemen van het oedeem. Oedeemtherapie is ook belangrijk om de activiteiten van de patiënt te bevorderen en/of te herstellen en om de functionaliteit/participatie te bevorderen.

De oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:
Compressietherapie. Dit bevordert de terugstroming van lymfevocht in de lymfevaten en aders zodat de zwelling afneemt. Meestal zal er gebandageerd worden om de afname in omvang zo snel mogelijk te realiseren. Daarna zal er meestal een therapeutisch elastische kous (TEK) worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden. 
Oefentherapie. Het betreft oefeningen ter bevordering van de lymfdoorstroming en vochtafvoer. Door oefeningen kunt u de functie van uw ledemaat verbeteren en ook de mobiliteit, spierkracht en conditie. Ook versterkt oefentherapie het effect van bandages en/of steunkousen.
Manuele lymfdrainage. Een massagetechniek om de afvoer van lymfe te stimuleren en de functie van niet-aangedane lymfevaten c.q. knopen te bevorderen. 
Lymftaping. Hierbij word gebruik gemaakt van een specifieke tape met een liftende werking. Hierdoor verbeterd de onderhuidse circulatie en wordt de afvoer van o.a. lymfevocht bevorderd. In bepaalde situaties kan van deze behandelingstechniek gebruik gemaakt worden.
Voorlichting.  Over huidverzorging, preventie en zelfhulp. Adviezen/begeleiding in het opbouwen van uw dagelijkse activiteiten.

De oedeemtherapeut kan beoordelen om wat voor soort oedeem het gaat en deze behandelen. Voor een optimaal  resultaat is het van belang dat patiënten met lymfoedeem worden behandeld door een gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut.                                                                                  

Vergoedingen.   Alle zorgverzekeraars vergoeden oedeemtherapie. De eerste twintig behandelingen worden vergoed uit de aanvullende verzekering. De vervolg behandelingen worden vergoed uit de basisverzekering.

Bij ons in de praktijk zijn dat Anique Velthof en Mirjam Diepenmaat.